duminică, 20 mai 2018

Bilanţ – ediţia a XV-a a Concursului Naţional de Traduceri “Corneliu M. Popescu”

16 ani de existenţă şi 15 ediţii, mii de participanţi, generaţie după generaţie, emoţii maxime, înfrigurarea inspiraţiei în faţa textului literar care se cere modelat şi interpretat la trecerea dintr-o limbă în alta, fericirea unei festivităţi de premiere care aduce şi o distincţie binemeritată, totul sub privirea celestă şi ocrotitoare a unui copil-minune, geniu al artei traducerii – Corneliu M. Popescu, traducător extraordinar al operei eminesciene - aşa s-ar putea caracteriza, aproape dintr-o suflare, concursul unic care se desfăşoară anual la Vaslui şi suscită un interes din ce în ce mai mare, măsurat în mii de participanţi – ediţia 2018, desfăşurată pe 19 mai 2018 la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu”. Concursul Naţional de Traduceri "Corneliu M. Popescu" este, de mai mulţi ani, o competiţie oficială a Ministerului Educaţiei Naţionale, înscrisă în Calendarul naţional al concursurilor şcolare.
877 de elevi înscrişi la proba online (din care 530 au reuşit să finalizeze testele cu corectare automată din LMS, platforma pe care s-a desfăşurat deja în al treilea an consecutiv, proba online – unică în peisajul concursurilor şcolare româneşti) şi 435 de participanţi la proba scrisă de la Vaslui (din 450 înscrişi) din 29 de judeţe şi din raionul Cahul – Republica Moldova; 199 de profesori care au pregătit elevii şi 55 de profesori implicaţi în deplasări şi în corectarea probei scrise la limbile franceză, rusă, engleză, italiană şi spaniolă, într-un ritm susţinut şi cu multă responsabilitate – iată un bilanţ cantitativ al ediţiei 2018 a Concursului, care suscită, pe an ce trece, un interes din ce în ce mai mare, faima sa depăşind de multă vreme fruntariile ţării (au fost şi ediţii la care au participat elevi din Portugalia, Italia, Cipru, Spania sau Turcia, în cadrul proiectelor europene ale Liceului Teoretic „Mihail Kogălniceanu”).
Platforma LMS pe care s-a desfăşurat a funcţionat fără sincope, datorită şi asistenţei tehnice a providerului de internet Zooku din Târgu-Mureş. LMS „Comics in Teaching Languages/La BD en classe de langues” este produs intelectual al parteneriatului strategic Erasmus+ KA2 omonim, dublu-laureat al premiului European Language Label al Comisiei Europene (în 2016 – pe primul loc în România) şi în 2017 (în Portugalia) , răsplătit, de asemenea, cu premiul I la ediţia 2017 a Concursului naţional al Ministerului Educaţiei, „Made for Europe”.
Subiectele ediţiei 2018 au fost dificile, frumoase, pline de aventuri intelectuale, îndemnând la lectură, demne de un geniu tutelar precum Corneliu M. Popescu. Propunătorilor de subiecte la ediţia 2018 – multe felicitări!
Este de subliniat şi avanpremiera inaugurării noului Amfiteatru al Liceului „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui, oferită participanţilor la festivitatea de premiere care s-a desfăşurat sâmbătă, 19 mai 2018, la orele 17:00. De asemenea, e de remarcat participarea elevilor-voluntari de la clasele a X-a C (profil ştiinţele naturii) şi a XI-a D (bilingv-ştiinţe sociale franceză-italiană), care şi-au asumat dezinvolt, dar cu maximă responsabilitate, rolul de gazde primitoare şi curea de transmisie dintre organizatori şi participanţi. Multe mulţumiri!
Premiile din acest an au fost acordate cu sprijinul Institutului Francez din Bucureşti şi al Editurii ART – La Maison des Langues, cărora le mulţumim pentru implicarea deosebită.
Vă invităm să-i felicitaţi pe laureaţii ediţiei 2018, pe care îi puteţi găsi în tabelele anexate – laureaţii probei online şi laureaţii probelor scrise. Îi felicităm, deopotrivă, pe profesorii care i-au pregătit şi îi pregătesc în continuare, pe părinţi care îi susţin permanent, dar şi pe toţi participanţii, care au găsit de cuviinţă să onoreze invitaţia de participare pe care le-am adresat-o pe mai multe canale. Prin intermediul galeriei fotografice de mai jos, puteţi să vă faceţi şi o idee despre febrilitatea zilei de 19 mai 2018, la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui.
Per asper ad astra!

Niciun comentariu: