duminică, 20 mai 2018

Bilanţ – ediţia a XV-a a Concursului Naţional de Traduceri “Corneliu M. Popescu”

16 ani de existenţă şi 15 ediţii, mii de participanţi, generaţie după generaţie, emoţii maxime, înfrigurarea inspiraţiei în faţa textului literar care se cere modelat şi interpretat la trecerea dintr-o limbă în alta, fericirea unei festivităţi de premiere care aduce şi o distincţie binemeritată, totul sub privirea celestă şi ocrotitoare a unui copil-minune, geniu al artei traducerii – Corneliu M. Popescu, traducător extraordinar al operei eminesciene - aşa s-ar putea caracteriza, aproape dintr-o suflare, concursul unic care se desfăşoară anual la Vaslui şi suscită un interes din ce în ce mai mare, măsurat în mii de participanţi – ediţia 2018, desfăşurată pe 19 mai 2018 la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu”. Concursul Naţional de Traduceri "Corneliu M. Popescu" este, de mai mulţi ani, o competiţie oficială a Ministerului Educaţiei Naţionale, înscrisă în Calendarul naţional al concursurilor şcolare.
877 de elevi înscrişi la proba online (din care 530 au reuşit să finalizeze testele cu corectare automată din LMS, platforma pe care s-a desfăşurat deja în al treilea an consecutiv, proba online – unică în peisajul concursurilor şcolare româneşti) şi 435 de participanţi la proba scrisă de la Vaslui (din 450 înscrişi) din 29 de judeţe şi din raionul Cahul – Republica Moldova; 199 de profesori care au pregătit elevii şi 55 de profesori implicaţi în deplasări şi în corectarea probei scrise la limbile franceză, rusă, engleză, italiană şi spaniolă, într-un ritm susţinut şi cu multă responsabilitate – iată un bilanţ cantitativ al ediţiei 2018 a Concursului, care suscită, pe an ce trece, un interes din ce în ce mai mare, faima sa depăşind de multă vreme fruntariile ţării (au fost şi ediţii la care au participat elevi din Portugalia, Italia, Cipru, Spania sau Turcia, în cadrul proiectelor europene ale Liceului Teoretic „Mihail Kogălniceanu”).
Platforma LMS pe care s-a desfăşurat a funcţionat fără sincope, datorită şi asistenţei tehnice a providerului de internet Zooku din Târgu-Mureş. LMS „Comics in Teaching Languages/La BD en classe de langues” este produs intelectual al parteneriatului strategic Erasmus+ KA2 omonim, dublu-laureat al premiului European Language Label al Comisiei Europene (în 2016 – pe primul loc în România) şi în 2017 (în Portugalia) , răsplătit, de asemenea, cu premiul I la ediţia 2017 a Concursului naţional al Ministerului Educaţiei, „Made for Europe”.
Subiectele ediţiei 2018 au fost dificile, frumoase, pline de aventuri intelectuale, îndemnând la lectură, demne de un geniu tutelar precum Corneliu M. Popescu. Propunătorilor de subiecte la ediţia 2018 – multe felicitări!
Este de subliniat şi avanpremiera inaugurării noului Amfiteatru al Liceului „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui, oferită participanţilor la festivitatea de premiere care s-a desfăşurat sâmbătă, 19 mai 2018, la orele 17:00. De asemenea, e de remarcat participarea elevilor-voluntari de la clasele a X-a C (profil ştiinţele naturii) şi a XI-a D (bilingv-ştiinţe sociale franceză-italiană), care şi-au asumat dezinvolt, dar cu maximă responsabilitate, rolul de gazde primitoare şi curea de transmisie dintre organizatori şi participanţi. Multe mulţumiri!
Premiile din acest an au fost acordate cu sprijinul Institutului Francez din Bucureşti şi al Editurii ART – La Maison des Langues, cărora le mulţumim pentru implicarea deosebită.
Vă invităm să-i felicitaţi pe laureaţii ediţiei 2018, pe care îi puteţi găsi în tabelele anexate – laureaţii probei online şi laureaţii probelor scrise. Îi felicităm, deopotrivă, pe profesorii care i-au pregătit şi îi pregătesc în continuare, pe părinţi care îi susţin permanent, dar şi pe toţi participanţii, care au găsit de cuviinţă să onoreze invitaţia de participare pe care le-am adresat-o pe mai multe canale. Prin intermediul galeriei fotografice de mai jos, puteţi să vă faceţi şi o idee despre febrilitatea zilei de 19 mai 2018, la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui.
Per asper ad astra!

sâmbătă, 19 mai 2018

Rezultate – proba scrisă ediţia 2018 (a XV-a) a Concursului Naţional de Traduceri “Corneliu M. Popescu”

În folderul de mai jos, vă prezentăm rezultatele probelor scrise de la Vaslui, de la Liceul Teoretic “Mihail Kogălniceanu”, ale elevilor participanţi la ediţia a XV-a a Concursului Naţional de Traduceri “Corneliu M. Popescu”.
Publicăm aceste rezultate pe măsură ce se termină corectarea.
Festivitatea de premiere are loc în jurul orei 16:30-17:00, în Amfiteatrul Liceului “Mihail Kogălniceanu”.

Rezultate – proba online, ediţia 2018 (a XV-a) a Concursului Naţional de Traduceri “Corneliu M. Popescu”

Vă prezentăm rezultatele la proba online a Concursului Naţional de Traduceri “Corneliu M. Popescu” – ediţia a XV-a, 19 mai 2018, defăşurată în LMS.
Îi felicităm pe câştigători în special şi pe profesorii acestora!
Per aspera ad astra!

vineri, 18 mai 2018

Repartizarea pe săli – Concursului Naţional de Traduceri “Corneliu M. Popescu” - 19 mai 2018, ora 10:00

Publicăm repartizarea pe săli a elevilor înscrişi la ediţia a XV-a a Concursului Naţional de Traduceri “Corneliu M. Popescu”, care se va desfăşura pe 19 mai 2018, de la ora 10:00, la Liceul Teoretic “Mihail Kogălniceanu” Vaslui.
Recomandăm elevilor să fie prezenţi cu cel puţin 30 de minute înainte, pentru a-şi identifica sala şi a se pregăti pentru probă. De asemenea, îi rugăm pe toţi participanţii să aibă asupra lor carte de identitate sau carnet de note (cei sub 14 ani).
Reamintim că accesul la proba scrisă cu dicţionare, manuale, telefoane mobile sau alte surse de informare, este interzis.
Vă urăm mult succes!

joi, 17 mai 2018

Precizare: despre diplome la proba online

   Acest concurs NU a fost gândit ca să devină o tipografie de diplome!
   Tocmai de aceea, la proba online s-a oferit, la ultimele două ediţii, posibilitatea downloadării diplomei personalizate pentru fiecare elev, de pe contul personal din LMS, din spaţiul Assessments/Cahier de notes, după parcurgerea probei.
   Dacă cineva doreşte să dovedească ceva cuiva, se poate downloada sau prelua prin printscreen tabelul cu rezultatele ediţiei respective a concursului, şi este perfect valabil.

   Facem această precizare pentru a evita reacţiile depreciative, injuste şi nepoliticoase, făcute mai ales de persoane care au făcut din participarea elevilor la aceste concursuri un prilej de vânare de diplome.

duminică, 13 mai 2018

Număr record de înscrieri la ediţia a XV-a a Concursului Naţional de Traduceri “Corneliu M. Popescu”

Pe 19 mai 2018, la Liceul Teoretic “Mihail Kogălniceanu’, se va desfăşura ediţia a XV-a a Concursului Naţional de Traduceri “Corneliu M. Popescu”, competiţie care, în acest an, are un număr record de înscrişi: 1244 de elevi din 29 de judeţe şi din Republica Moldova (raionul Cahul). Din aceştia, 450 vor participa la probele scrise de la Vaslui, care se vor susţine în limbile franceză, italiană, spaniolă, engleză şi rusă, iar 877 – vor participa la proba online, cu corectare automată, la franceză şi engleză, desfăşurată în inovativul Sistem de Management al Învăţării (LMS) de la adresa http://lang-platform.eu/lms, creat în cadrul Parteneriatului Strategic Erasmus+ KA2 „Comics in Teaching Languages/La BD en classe de langues” (2015-2017), dublu-laureat al premiului European Language Label al Comisiei Europene, în 2016 şi 2017. 102 elevi au ales provocarea şi vor participa la ambele probe ale concursului (şi proba scrisă, şi cea online).
Concursul se desfăşoară pe categorii de vârstă: juniori 1 (clasele a V-a şi a VI-a), juniori 2 (clasele a VII-a şi a VIII-a), juniori 3 (clasele a IX-a şi a X-a) şi seniori (clasele a XI-a şi a XII-a).
Este cel mai mare concurs de acest fel din ţară, dedicate limbilor moderne şi traducerilor, fiind totodată şi iniţiativa cea mai longevivă, cu o participare-record (ultimele trei ediţii – peste 1000 de elevi participanţi).
Publicăm, în tabelul următor, situaţia înscrierilor la ediţia 2018. Le reamintim elevilor înscrişi la proba online că, la această ediţie, trebuie să-şi creeze singuri conturile în LMS şi să aştepte validarea acestora, pentru a avea acces în spaţiile de concurs de pe platformă.
Tutorialul probei online este afişat pe site-urile concursului şi a fost expediat, pe mail, tuturor celor înscrişi la această probă. De asemenea, la finalul probei, elevii îşi vor putea descărca diploma de participare personalizată şi vor primi automat evaluarea testului.
Elevii de la proba scrisă vor primi evaluarea lucrării la sfârşitul zilei de concurs, pe 19 mai 2018. Rezultatele finale se vor afişa pe site-urile concursului: http://lang-platform.eu/vaslui  http://translationscontest.blogspot.com, http://lang-platform.eu/lms, http://lmkvs.ro şi pe pagina de socializare a Concursului.
Premiile la secţiunea franceză vor fi acordate cu sprijinul Ambasadei Franţei – a Institutului Francez din Bucureşti, al Centrului Cultural Francofon de la Buzău, al Asociaţiei Profesorilor Francofoni din România - ARPF şi cel al editurii Art. Zooku, consorţiu informatic – partener tradiţional al probei online, va asigura buna funcţionare a site-ului platformei de e-learning, care va trebui să suporte şi 1000 de conexiuni simultane, în ziua de concurs. 

duminică, 6 mai 2018

Tutorial – proba online a Concursului Naţional de Traduceri “Corneliu M. Popescu” ediţia a XV-a, Vaslui, 19 mai 2018 – ora 12:00

Vă prezentăm Tutorialul probei online, care se va susţine la secţiunile franceză şi engleză ale Concursului Naţional de Traduceri “Corneliu M. Popescu”, ediţia a XV-a. Competiţia se va desfăşura pe 19 mai 2018, iar proba online va începe, de la ora 12:00, în Sistemul Electronic de Management al Învăţării (LMS) de la adresa http://lang-platform.eu/lms.
Puteţi descărca Tutorialul DE AICI sau îl puteţi vizualiza, în documentul de mai jos.
Mult succes!

sâmbătă, 21 aprilie 2018

Concursul Naţional de Traduceri “Corneliu M. Popescu” - ediţia a XV-a, Vaslui, 19 mai 2018

Stimaţi colegi, dragi elevi,
   Am deschis înscrierile pentru ediţia a XV-a – 19 mai 2018 a Concursului Naţional de Traduceri “Corneliu M. Popescu”, competiţie şcolară unică în România. 
   Data-limită a înscrierilor este 12 mai 2018.
   Ediţia 2018 este înscrisã în Calendarul oficial al concursurilor NAŢIONALE scolare fara finantare MEN, publicat pe site-ul edu.ro (Anexa nr.6 la ordinul ministrului Educaţiei Naţionale nr. 3076/17.01.2018 https://drive.google.com/open?id=1gBkhkYIwRcQi0qV4l24PTk3aHGEAF0sp).
   Ediţia 2018 - proba scrisă de la Vaslui se va desfăşura pe cinci secţiuni: limba francezã, limba englezã, limba spaniolă, limba rusă şi limba italiană. 
   De asemenea, vom continua, în ediţia 2018, organizarea probei online – disponibilă la limba franceză şi limba engleză, la aceleaşi categorii de vîrstă ca şi proba scrisă de la Vaslui. Proba online se va desfăşura în Sistemul Electronic de Management al Învăţării (LMS) - http://lang-platform.eu/lms, produs intelectual al Parteneriatului Strategic Erasmus+ derulat în perioada 2015-2018, dublu-laureat al European Language Label, în 2016 si 2017.
   Inscrierea se face doar electronic, pe formularul disponibil la adresa https://goo.gl/forms/jpk6qb0LQpRsTB0y2  sau pe site-urile competiţiei.
   
   Regulamentul ediţiei 2018:  
(sau în fişierul *pdf ataşat)
   Instrucţiunile detaliate în vederea participării la proba online vor fi trimise pe mail elevilor înscrişi şi profesorilor acestora, în perioada 12-15 mai 2018.
   Vizitaţi site-ul manifestării, site-urile partenere şi pagina de Facebook a Concursului, pentru informaţii actualizate!
   Vă aşteptăm la Traduceri 2018!
   Vă rugăm să difuzaţi această informaţie tuturor celor interesaţi!